Tudomány és oktatás

Kényes kérdéssé vált a biológiai eredet oktatása.A természet IQ-ja film pécsi vetítése alkalmából, 2012. decemberében egy felhívást fogalmaztunk meg, amelyben a tanárokhoz és diákokhoz is szóltunk. Azóta tudomásunkra jutott, hogy az Európa Tanács néhány éve egy irányelvet fogalmazott meg, amelyben az evolúcióelmélet(ek) kizárólagos oktatását hangsúlyozza, az alternatívákat, így az értelmes tervezettséget kizárni javasolja az oktatásból.

Bár ez az irányelv nem kötelező az EU tagországok számára, hanem javaslat-értékű, a témát óráikon érintő biológiatanároknak mégis jó tudniuk róla. Így a decemberi felhívásunkban szereplő, tanárokhoz szóló javaslatunkat úgy módosítjuk, hogy a témával kapcsolatos álláspontok, a NAT, illetve az Európa Tanács irányelvének ismeretében döntsenek arról, milyen módon mutatják be diákjaiknak a témát. Mindenképpen javasoljuk a téma olyan megközelítését, amely sem a diákok, sem a szülők körében nem vált ki ellenérzést.

Bízunk abban, hogy a tudományos közösség előítéletek nélkül megfontolja a biológia eredet kérdésével kapcsolatos álláspontokat, megítéli azok értékét és a logikailag tartható megközelítések lehetőséget kapnak a szélesebb körű megismerésre is.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.