Evolúciókritikus természetfilm

 A tegnap bemutatott A természet IQ-ja című film alkotói szerint az állati ösztönökről alkotott elméletek hiányosak. A szerzők az evolúció helyett spirituális magyarázatot kínálnak.

“Hornyánszky Balázs és Tasi István „A természet IQ-ja” című könyve 2002-ben jelent meg először magyarul, majd később Amerikában is kiadták. A tengerentúli kiadás az USA Book News versenyében a tudomány kategórián belül a Best Books of the Year díjban részesült 2009-ben. A műből Dr. Danka Krisztina rendezéséből készült el egy közel egyórás dokumentumfilm, melynek világpremierjét a budapesti Uránia Moziban tartották szeptember 18-án. A bemutató után egy fél órás beszélgetés következett az alkotókkal és szereplőkkel.

A látványos felvételekből álló természetfilmben leleményes zsákmányszerzőkkel, a védekezés, álcázás és csalás mestereivel, együtt élő fajokkal és a madárvándorlás meghökkentő eseteivel ismerkedhetünk meg. A könyv és a film egyik példája az alaszkai pettyeslile, amely faj fiatal egyedei anélkül, hogy a szüleiktől megtanulták volna az útvonalat, 3600 km-t tesznek meg a nyílt tenger felett Alaszkából egy a tenger közepén fekvő kis szigetcsoportra, Hawaii-ra. További példa a korallzátonyokon élő ragadozó ékszersügér szájában dolgozó tisztogatóhal, amely beúszik a sügér szájába, és leharapdálja a nagy hal szájában megtelepedett élősködőket. Az alkotók szerint ezekre a jelenségekre nem ad kielégítő magyarázatot az evolúciós elmélet.

A film készítői a rejtélyekre az intelligens tervezés magyarázatát kínálják – e szerint egy magasabb rendű lény tervezte volna a meg az élőlényeket. Ezen magyarázattal főként az indiai eredetű védikus irodalomra támaszkodnak.”

(Részlet a Greenfo.hu cikkéből)

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.