Az ösztönökről az Állatok világnapján

„A természet IQ-ja” film díszbemutatójáról és fogadtatásáról.

 

Október 4-én, az Állatok világnapja alkalmából érdemes egy percre eltöprengeni szótlan barátaink, és ezzel együtt az emberi faj rejtélyes származásáról és létének misztériumáról is.

„A természet IQ-ja” című film a titokzatos állati ösztönök eredetére kérdez rá. Örömmel számolunk be arról, hogy a film világpremiere nemrégiben nagy sikerrel, telt házzal zajlott az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Megtekinthetik a reprezentatív eseményről készült rövid, ám annál intenzívebb videót, valamint a fotóbeszámolót is.

A pódiumbeszélgetésen és egy írásos interjúban Dr. Danka Krisztina rendezőnő beszámolt a rendhagyó szemléletű film készítésének okairól és folyamatáról. Ő már az amerikai premierre készül, ahol először nagyvárosok jóhírű egyetemein láthatja majd a filmet a közönség.

A pozitív hazai fogadtatást jelzi, hogy „A természet IQ-já”-t a közeljövőben több budapesti és tizenkét vidéki mozi is műsorára tűzi. Október elejétől a film publicitását a közterületi poszterkampány második hulláma is támogatja.

Az alábbiakban a film médiavisszhangjaira szeretném felhívni a figyelmüket.

A D1 Tv, a kultúra televíziója lendületes, kicsit provokatív hangvételű helyszíni összeállítása a „Koriózoom” műsor oldalán elérhető. Az OzoneNetwork „Egyenlítő” című műsorában pedig Sőreghy Zita elmélyültebb beszélgetést készített a rendezőnővel és a film két szereplőjével.

A Kossuth Rádió 180 perc műsora (8 óra 23-as kezdettel) pár perces beszámolóval, azon belül pedig egy oroszlánüvöltéssel irányította rá a hallgatók figyelmét, hogy az állatok táplálkozási, utódgondozási, vándorlási ösztöneinek eredetére nincs meggyőző tudományos magyarázat.

A Greenfo.hu cikke ismerteti többek között, hogy a film – és az alapjául szolgáló könyv – alkotói szerint az állati ösztönökről alkotott uralkodó elméletek hiányosak, és hogy a közreműködők spirituális válaszlehetőségeket is felvetnek, köztük az indiai védikus irodalom magyarázatát.

A Szabad Föld hetilap újságírója szerint a film megválaszolatlan kérdésekre mutat rá és jogos kételyeket vet fel az uralkodó eredetmagyarázatokat illetően. Az Infóvilág.hu cikke pedig több példát is felsorol az állatvilágból, amellyel az IQ-könyv könyv és film szerzői álláspontjuk mellett érvelnek. A Harmonet.hu cikke szerint pedig „A természet IQ-ja nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy nyílt párbeszédet kezdeményez Darwin evolúcióelméletének alternatíváiról”.

További ismertetések  olvashatóak az Állatvilág.net; a Zöld Válasz.hu, illetve az Ismertség.hu oldalakon. A filmajánló portálok bemutatói pedig itt láthatóak: Port.hu; Tutifilmek.hu; Mozinet.hu; Filmkatalógus.hu; Mozi-DVD.hu.

A film önálló oldala a www.iqfilm.hu, ahol a rövid trailer is megtekinthető. Ezen az oldalon, valamint az alkotás Facebook oldalán folyamatosan újabb tudnivalókról és eseményekről is olvashatók tudósítások.

Because of the how to write a cover letter for customer service way the tax law works, the rip van winkle.
Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.